Cases

Case: inzet automatische drone bij woningbrand

24 februari 2023

‘Wat is de plaats van uw noodgeval?’, vraagt de brandweercentralist van de Meldkamer. ‘Enschede, aan het Vliegveldplein op de Twente Safety Campus’, zegt Jan Eppink. ‘Mijn auto staat in brand en staat onder de carport van mijn twee-onder-één kap woning.’ De centralist zet vervolgens alle hulpacties uit. De brandweervrijwilligers zijn gealarmeerd en onderweg naar de kazerne.

Direct beeld

Ondertussen vliegt de automatische drone al vooruit naar de incidentlocatie. Ter plekke aangekomen streamt de drone de camerabeelden naar de tablet in het brandweervoertuig. De vrijwilligers zijn aangekomen op de brandweerkazerne, hebben hun pak aangetrokken en zijn in het brandweervoertuig gestapt. Ze zien op de beelden van de tablet dat de brand zich flink ontwikkelt en dat het is overgeslagen naar de garage van de woning. De bevelvoerder weet dat hij direct meer manschappen en voertuigen nodig heeft en schaalt op al voordat het eerste voertuig is uitgerukt.

Door de inzet van de automatische drone kon de brand beperkt blijven tot de garage.

Martijn Zagwijn
Dronepiloot

Brand snel onder controle

Doordat de bevelvoerder gebruik kon maken van beelden, had hij al direct meer informatie over het incident. Op basis hiervan schatte hij in dat hij meer manschappen en materieel nodig had om de klus te kunnen klaren. Door gebruik te maken van de beelden van de automatische drone kon hij dit al doen voordat hij ter plaatse was. Daardoor kon de brand beperkt blijven tot de garage van de woning.

Test op de Twente Safety Campus

Deze woningbrand is getest op het oefenterrein van de Twente Safety Campus. Bekijk de video van dit scenario.

Group 30

Staat je vraag er niet tussen?

Geen probleem! Stel je vraag via ons contactformulier. We zorgen dat je snel van ons hoort!

  • Van drone naar werkelijkheid
  • Van drone naar werkelijkheid
  • Van drone naar werkelijkheid
  • Van drone naar werkelijkheid
  • Van drone naar werkelijkheid
  • Van drone naar werkelijkheid

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico